Windows 10 op een USB-Harddisk.

We gaan er van uit dat inmiddels het MediaCreationTool.exe is gedownload. Een tool wat portable is en niet geïnstalleerd hoeft te worden. De download-banner staat in het midden van de pagina, dus even scrollen en kijken waar de knop staat.https://www.ccv-hulp.nl/wp-content/uploads/2018/12/usb-boot-disk-met-rufus-aanmaken.png

U kunt ook kiezen voor een SSD in een externe USB behuizing. In de handel verkrijgbaar is een USB-stick met Microsoft Windows 10. Hebben wij van CCV-Hulp getest en is voor ons gevoel is dat veel te traag. Werkt niet naar behoren. Heren handelaren voeren als argument dat het USB 3 is. Hier gaan we niet in mee, verreweg de meeste systemen willen niet booten als er van een USB3 ingang moet worden opgestart. Misschien de allerlaatste laptoppen maar die hebben wij nog niet mogen ontvangen. Een USB pen, stick of flash hoe ze ook maar genoemd worden voldoen niet. Zeker het video gedeelte niet. CCV Hulp laat zien hoe één en ander op een SSD of HDD in een externe behuizing werkt. Een 40 GB  SSD of Sata 2.5 is al genoeg om een kantoor in uw portefeuille mee te nemen op reis of naar het werk. Rufus is een portable App. Deze wordt niet geïnstalleerd maar werkt van uit de map waar de software in zit.

Verder met een reeks afbeeldingen om het visueel te bestuderen:

  1. Hulpprogramma
  2. Wat wil u doen
  3. Taal architectuur en versie kiezen
  4. Kies welk medium u wilt gebruiken
  5. Voortgang van het downloaden
  6. Windows To Go installeren op USB externe harddisk met Rufus
  7. Bekijk hier de meeste F-key opdrachten (PDF)

Als alles gelukt is staat Windows 10 op de externe drager. Opstarten gaat niet van zelf. Eerst moet worden uitgezocht met welke F opstart-toets Win To Go kan worden opgestart.

Hewlet-Packard HP of Compaq gebruikt F9. Dell F12. Acer F12. Toshiba F11 of F8 (Model afhankelijk) Fujitsu F12. IBM F12. Lenovo F11 en nieuwe modellen hebben aan de linkerzijde een gaatje voor een paperclip er staat piepklein onder “Boot” maar er kan ook een blauwe opstarttoets op het toetsenbord zitten. Tot slot raadpleeg uw manuaal staat ook wel in Windows 10 onder help. Bezitters van een laptop uit de laatste generatie krijgen iets meer te doen. Bios is vervangen voor UEFI. Dat is veiliger maar ook lastig te manipuleren. Raadpleeg de meegeleverde handleiding, papier of digitaal.

Klik hier voor uw Rufus download.   Vergelijk de instellingen met die van Rufus-wizard  aandachtig. Kijk goed wat er is aangevinkt en vergelijk deze met uw instellingen. Het moet nu lukken. Als Windows 10 op de externe USB schijf staat komt het laatste klusje.

Start op met de gewenste F9 (HP) of F12 (Dell) ingedrukt en begin te installeren alsof het een nieuwe installatie is. Maar deze keer op de USB drager. Zoals we weten moet er enkele keren worden herstart. Wees alert en blijf bij de computer. Het kan behoorlijk misgaan als tijdens iedere herstart niet voor uw USB device gekozen wordt. (Uw F key). Als alles er op staat heeft gebruiker een persistent Windows 10 besturingssysteem op USB drive.

Let wel, als u de USB schijf in een andere werkomgeving gaat gebruiken voor een eerste keer, zal het opstarten wat tijd in beslag nemen. Er moeten nieuwe drivers opgezocht worden. Dat gebeurt steeds als een nieuwe werkplek gecreëerd wordt en dat is éénmalig. Uw USB Windows 10 onthoud alle gebruikte werkplekken en zal bij een tweede start binnen aanvaardbare tijd opstarten.

Voor aanvullende vragen of opmerkingen? Die kunnen geplaatst worden in ons reactie formulier.

Moeilijkheidsgraad 75% redelijk gevorderde gebruiker.

Info@computerclubvoorburg.nl kan ook.